Védjük a védtelent!

Az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület 2000 év nyarán alakult közel 50 taggal, az Orosházán és vonzáskörzetében élő állatbarátokból, és környezetvédőkből, azzal a céllal, hogy állatmenhelyet hozzon létre a városban található kóbor ebek számára, valamint, hogy felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartásra és környezetünk védelmére.

Az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesületet a Békés Megyei Bíróság 2000. szeptember 15-én Pk. 60.122/2000. szám alatt jegyezte be. A Békés Megyei Bíróság 2000. október 2-án 1841. tételszám alatt a rendelkezésére álló adatokból, a benyújtott Alapszabályból megállapította, hogy az Egyesület tartós közérdekű célt szolgál és megfelel a jogszabályoknak, így 2000. szeptember 15-ével közhasznúvá nyilvánította egyesületünket.

Sok munkával 2001-ben sikerült kialakítanunk egy állatotthont, ahol jelenleg több mint 200 kutya él. Ez a létszám sajnos folyamatos, köszönhetően a felelőtlen embereknek. Az egyesület legfőbb teendője az, hogy a menhelyre bekerülő kóbor kutyáknak gazdát találjon, illetve, hogy az ott élő állatoknak a lehetőségekhez képest a legjobb életkörülményeket biztosítsa. Menhelyünkön nincs, soha nem volt, és nem is lesz altatás. Eddigi fennállásunk óta több ezer kidobott állat köszönheti tevékenységünknek az életét, amire nagyon büszkék vagyunk.

Az utóbbi években a támogatók segítségével sikerült felújítanunk a veterán házunkat, és a betegszobánkat

…..új kenneleket, kifutókat építhettünk.

Illetve nagy örömünkre,  2017. év végére a Projekt Pusztahunde  segítségével elkészült az új elkülönítőnk is.

Emellett folyamatosan próbáljuk újítani, javítgatni a már meglévő kenneljeinket, amiket nem kímélt az idő vas foga.

A távolabbi terveink közt szerepel, hogy menhelyünk elnyerje teljes területét, ahol ki tudnánk alakítani olyan hasznos övezeteket, mint például a “kutya-gazdi ismerkedő”,, hogy az örökbe fogadni szándékozók zavartalanul tudjanak ismerkedni az általuk kiválasztott kutyával. Szeretnénk azoknak a félős kutyáknak is teret adni, akiket emberhez-pórázhoz tudnánk szoktatni anélkül, hogy a szökés veszélye fennállna. Végül, de nem utolsó sorban olyan helyet is igyekszünk létrehozni, ahol rendezvényeinket le tudjuk bonyolítani. Mindeközben a menhely parkosítása is terveink részét képezi, hiszen a biztonság mellett a barátságos környezet is fontos a kutyusaink számára.

Az állatvédelem részét képezi az emberek figyelmének felhívása a felelős állattartásra. Ezért igyekszünk minden évben hasznos programokat rendezni a lakosság részére, ahová szívesen várunk minden kedves állatbarátot.